kinderen spelen steeds minder buiten,
slechts zeven uur per week..’ Ik hoor het de nieuwslezer zeggen op de radio terwijl ik naar het kantoor rijd. Een zorgelijke statistiek die door mijn hoofd blijft spoken en tegendraads ingaat waar wij dagelijks ons bed voor uitkomen. Mijn collega’s druppelen binnen en direct na een vrolijke ‘goedemorgen’ vragen we elkaar of we het gehoord hebben op de radio. Steeds minder wordt er buiten gespeeld door kinderen, dat kan toch niet!
De cijfers liegen er niet om. Ondanks 1 op de 5 kinderen elke dag buiten speelt, doet 1 op de 6 kinderen dat nooit. Nooit! Om een klein voorbeeld te geven; in de leeftijdscategorie van 6 tot 12-jarigen gaat het om maar liefst 300.000(!) kinderen. Ook het aantal uur dat kinderen wekelijks gemiddeld buiten spelen is in vergelijking met twee jaar terug flink gedaald. In 2022 speelden kinderen gemiddeld 9,5 uur buiten. Nu, in 2024, is dat iets meer dan 7 uur per week. In het programma Pointer van KRO-NCRV werd vorige week ook aandacht gegeven aan het thema buitenspelen. Wederom met dezelfde conclusie: kinderen spelen te weinig buiten.
Al met al zijn dit natuurlijk geen goede berichten, want het is juist zo belangrijk dat kinderen buiten spelen. Het is namelijk goed voor hun ontwikkeling zowel mentaal als fysiek. Daarnaast stimuleert het de creativiteit, de motoriek, het vermindert stress, het verbetert het concentratievermogen, geeft zelfvertrouwen en leert kinderen sociaal te zijn.
Kortom; er iets moet veranderen! Hoe kunnen we de generatie ‘binnenzitten’ om turnen naar generatie ‘buitenspelen’? Dat is natuurlijk niet van de een op de andere dag geklaard, maar laten we met elkaar streven naar meer speelplekken in Nederland! Uitdagende en leuke buitenactiviteiten horen hier natuurlijk ook bij. Het is niet alleen voor nu belangrijk maar ook voor later. Door het buiten spelen te stimuleren krijgen de kinderen zoveel goeds en moois voor terug!